2019 Hac Sıkça Sorulan Sorular

1) Hacca önceden kaydoldum tekrar yenilemeli miyim ?

Cevap : Hac kayıtları sisteme bir defa tanımlandıktan sonra ikinci bir hac kaydı yaptırmanız gerekmez. Sistem önceki yıllara ait kayıtları otomatik olarak yeniler. Bu nedenle ek bir işlem ya da başvuru yapmanıza gerek yoktur.

2) Geçen sene otel grubundan yazıldım. Değişiklik yapıp normal gruba geçebilir miyim? Neler yapmalıyım ?

Cevap : Hac …… tarihine kadar gruplarınızda değişiklik yapma hakkınız mevcuttur. Müftülüklere giderek hac başvurusu tipini otel tercihliden oda tercihliye olacak şekilde değiştirebilirsiniz.

3) 20 TL ödemesini nereye yapmalıyım ve online ödeyebilir miyim?

Cevap: Hac kurasına katılabilmek için ödemeniz gereken 20 TL’yi Albaraka Katılım Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankalarından herhangi birine elden ya da internet bankacılığı yoluyla yatırabilirsiniz. Bankaların online sayfalarında ödemeler mönüsünden ‘Hac Kura Harcı’ adı altında telefon ya da internet bankacılığı aracılığıyla yapılabilir. Bu hizmet tüm bankaların sayfalarında olmayabilir.

4) Hac fiyatları yaklaşık ne kadar olur ?

Cevap : Diyanet İşleri Başkanlığı oda tercihli için kişi başı en az 15 bin; en fazla 21 bin Riyal olarak Hac fiyatlarını belirlemiştir. Otel tercihinde bulunanlar için bu rakamlar değişkenlik göstermektedir. Ancak kesin fiyatlar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Suudi Arabistan yetkilileriyle yapacağı toplantıdan sonra belli olacaktır.

5) Hac vazifemi lüks hizmetlerle yapmak istiyorum? En kısa hangi programda gidebilirim.

Cevap : Hac kuranız olumlu sonuçlanmışsa 2 Ocak 2019 Çarşamba günü size gelen SMS şifresiyle birlikte acenteyle gidebilir ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sayfasından online aldığınız sonuç evrakıyla istediğiniz şirkete başvurabilirsiniz. Ancak başvurunuzu hızlı şekilde yapmanız çok önemlidir. Çünkü her özel şirkete maksimum 500 başvuru kotası verilmiştir.

6) Hac vazifemi lüks hizmetlerle yapmak istiyorum? En kısa hangi programda gidebilirim.

Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu programa göre en kısa süreli Hac vazifeniz 13-18 gündür. Otel 1 tipini seçerek en kısa süreli programı tercih edebilirsiniz.

7) Hac kaç günlük oluyor?

Cevap: Seçeceğiniz otel ve oda tercihlerine göre hac vazifenizin günü değişkenlik gösterir.
• Oda tercihli hac türünde en fazla 45 gün;
• Otel 2 Tip Hac türünde en az 14; en fazla 25 gün,
• Otel 1 Tip Hac Türünde en az 13 en fazla 18 gün sürelidir.

8) Pasaportu kaç yıllık çıkarmalıyım?

Cevap: Pasaportunuzu alırken mutlaka yurtdışına çıkış yapacağınız gün itibariyle en az 180 gün geçerli olması gerektiğini unutmayın. Daha az gün kalırsa çıkış yaptırılmamaktadır. Hac kurasına göre gideceğiniz zamanlar belirleneceği için pasaportunuzun 20 Şubat 2019’dan itibaren en az 1 yıllık geçerliliği olan pasaport olması doğru bir tercih olacaktır. Kesinlikle 6 aylık pasaport çıkartılmamalıdır.

9) Parayı kime yatıracağız?

Cevap: Geçmiş yıllarda Hac organizasyonunda kimi tercih ettiyseniz (Diyanet ya da özel şirket) onun hesabına para yatırılıyordu. Ancak bu yıl tüm ödemeler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hesabına yatırılacaktır.

10) Vize için gerekli belgeler nelerdir?

Cevap: Aşağıda yer alan evrakları hazırlamanız yeterli olacaktır.
• 45 yaş ve üstü kadınlar ve 18 yaş ve üstü erkekler için: Pasaport ve 2 adet arka fonu beyaz vesikalık ya da biyometrik resim.
• 45 yaş altındaki kadın ve 18 yaş altındaki erkekler için: Beraberinde mahrem olarak gidecek 18 yaşında büyük erkek mahremi ile birinci dereceden akraba (baba, eş, dayı, amca, oğul, kayınpeder, erkek torun, damat, erkek yeğen, erkek kardeş, dede) olduğunu gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği.

11) Ortalama olarak bir kişiye ne kadar sürede hac kurası çıkar?

Cevap: Hac ile ilgili başvuruların tamamı kura usulüyle belirlendiği için buna kesin bir cevap verilmesi ne yazık ki mümkün değildir. Ancak her geçen yıl kura torbasındaki başvuru sayısı arttığı için geçmişte kayıt olanların kendisinden sonra kayıt olanlara göre daha fazla şansı vardır.

12) Bu sene özel vize ile gitmek istiyorum, gidebilir miyim?

Cevap: Şirketimiz sadece Diyanet İşleri Başkanlığı hac kurasında kurası çıkan hacı adaylarına hizmet vermektedir.

13) Daha önce hacca kaydolmuştuk, kayıt yenilememiz gerekir mi?

Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı bütün başvuruları otomatik olarak güncellediği için kayıt yenilemenize gerek yoktur. Ancak hac türü, il değişikliği, ya da grup değişikliği gibi talepler söz konusuysa 8-14 Aralık tarihleri arasında Müftülüklere başvuru yapılabilir.

14) Başkasının yerine vekil hacca gidebilir miyim?

Cevap: Hac kurası çıkmış birisi, yaşlılıktan ya da hastalıktan dolayı gidemeyeceğine dair hastaneden heyet raporu alması ve noterden ‘Şu kişiyi yerime vekil olarak hacca gönderiyorum’ ibaresi bulunan bir vekaletname vermesi halinde akrabası olsun ya da olmasın istediği kişiyi yerine vekil olarak hacca gönderebilir. Vekil olarak giden kişinin önceden hacca gitmiş olması ya da kuraya katılıp kurası çıkmamış biri olması da bu durumu etkilemez. Vekil gittikten sonra vekil gönderen kişi hacca gitmiş gibi sayılır ve bir daha kuraya giremez. Sadece vekil gidecek kişinin T.C. vatandaşı ve mahrem sıkıntısının olmaması gerekmektedir.

15) Takriben otelleriniz nerede olur, kaç km mesafede olur. (Otelleriniz hac vazifemizi gerçekleştirmemizi sağlayacak kadar yakın mı?)

Cevap: Hacda otel kriterleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Buna göre
• Oda Tercihli Hac Tipinde Mekke-i Mükerremede Mescid-i Haram’a en fazla 7 km. Medine-i Münevverede ise Merkeziye’de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda,
• Otel 1 Tip Hac Türünde, Mekke-i Mükerremede Mescid-i Haram’a en fazla 500 metre mesafede, Medine-i Münevverede ise Merkeziye’de
Otel 2 Tip Hac Türünde, Mekke-i Mükerremede Mescid-i Haram’a en fazla 1000 metre mesafede, Medine-i Münevverede ise Merkeziye’de yer alan otellerde kalabilirsiniz.

16) Kaydımı hangi saat nereye yaptırmalıyım? (Kayıt başvurumu nasıl yaptırabilirim)

Cevap: 8–14 Aralık 2018 tarihleri arasında 20 TL harcı belirlenen banka hesaplarına yatırdıktan sonra istediğiniz saatte http://hac.gov.tr/HacOnkayitWebAdim/giris.aspx adresinden online ya da mesai saatleri içerisinde istediğiniz müftülüklerde başvurunuzu yapabilirsiniz.

17) Kayıt belgemi nereden alabilirim?

Cevap: Kayıt belgelerinizi 02 Ocak 2019 Çarşamba günü sabah saat 09:00’dan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı web sayfasından alabilirsiniz.

18) Hac konaklamada odalama kaç kişilik oluyor. Eşimle birlikte kalabilir miyim?

Cevap:
Oda Tercihli Hac türünde isteğe göre 2, 3 ve 4 kişilik odalarda,
Otel 1 tipte 2 kişilik odalarda,
otel 2 tipte ise 2 ve 3 kişilik odalarda konaklama yapılır.
İsteğe göre eş yada diğer arkadaş/akrabayla odalama yapılabilir. Ancak aynı odada kalacak kişilerin aynı hac tipinde ve mahremiyette bir sakınca olmaması gerekir.

19) Vefat eden kimsenin yerine hacca gidebilir miyim?

Cevap: Kuradan önce vefat eden kimseye hac kurası çıksa bile kurası iptal olur ve yerine kimse hak iddia edemez. Ancak kuradan sonra vefat etmişse ve hac kurası çıkmışsa vefat eden kişinin varislerinden birisi diğer varislerinin tamamının noterden bu konuda muvafakatname vermeleri koşuluyla vefat edenin yerine hacca gidebilir.